donderdag 13 december 2007

Mensenrechten gaan boven meerderheden.

In september bezocht de voorzitter van de PACE van de Raad van Europa, Rene van de Linden, de Baltische staten. Er was forse en terechte kritiek op de positie van de Russische minderheden in die staten, maar, zo vertelde Van der Linden, de Raad van Europa - de Europese Mensenrechtenorganisatie - is een waardegemeenschap en heeft dus alleen morele macht. Maar dit wil toch niet zeggen dat de Raad van Europa, bij monde van de voorzitter van de PACE, zwijgt als het gaat om onze buurgemeente Voeren?

Gisteren las ik in Dagblad de Limburger een opinieartikel van de hand van Thijs Wöltgens waarin hij uitdrukkelijk stelt dat Mensenrechten boven de meerderheden staan. Zo'n uitspraak is algemeen geldend, dus ook voor de Voerkwestie.

In Voeren is tot twee keer toe een afvaardiging van de Raad van Europa ter plaatse de mensenrechtensituatie van de Franstalige autochtone Voerenaren komen onderzoeken. En beide keren verwerpen zij de eenzijdig door Vlaanderen ingestelde omzendbrieven die de faciliteiten voor franstaligen in deze gemeente als uitdovend beschouwen sinds 1998. De Raad van Europa noemt deze Vlaamse decreten discriminerend en de Raad zegt dat deze de onverdraagzaamheid in de hand werken. De uitvoering van deze discriminerende omzendbrieven vindt zijn legitimatie in de meerderheid die het Vlaamse Voerbelangen behaalde in 2000, dankzij de haast 25% Nederlandse stemgerechtigden, die toen voor het eerst stemrecht kregen.

Ik vind, met Wöltgens, dat de Mensenrechten boven de meerderheden staan. Ook in de Voerkwestie en ik heb meteen, al vanaf 1998 die waarde en politieke keuze gemaakt. Ikzelf heb met andere woorden de uitspraken van de Raad van Europa dus niet nodig om te weten dat in Voeren mensen geweld wordt aangedaan.

Toch meen ik dat het aan de tijd is dat Van der Linden, in zijn hoedanigheid, openlijk zegt wat de Raad van Europa van de Vlaamse omzendbrieven Peters, Martens en Keulen vindt. Want de democratie gaat ervan uit dat ook heel veel mensen zich wel eens kunnen vergissen en daarom krijgen zij - in Voeren - elke zes jaar de mogelijkheid om hun fout te herstellen.

Geen opmerkingen: